Balassagyarmat fenntartható városfejlesztési stratégiájának elkészítése – TOP PLUSZ-1.3.1-21-NG1-2022-00002

A projekt címe: Balassagyarmat fenntartható városfejlesztési stratégiájának elkészítése

A projekt azonosító száma: TOP_PLUSZ-1.3.1-21-NG1-2022-00002

A kedvezményezett neve: Balassagyarmat Város Önkormányzata.

A szerződött támogatás összege: 80.000.000 Ft

A projekt tervezett befejezési dátuma: 2028.12.31.

Balassagyarmat városa az európai uniós támogatások 2021-2027 közötti ciklusának Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz forrásaihoz az ún. Fenntartható Városfejlesztés keretében juthat hozzá. Ez a gyakorlatilag azt jelenti, hogy városnak külön, 7,526 milliárd Ft allokált forrás áll rendelkezésére fejlesztési elképzeléseinek megvalósítására.

A projekt keretében az önkormányzatnak el kell készítenie az Irányító Hatóság által kiadott módszertani útmutató szerint a Fenntartható Városfejlesztési Stratégiáját (FVS), valamint ki kell dolgoznia a TOP Plusz program terhére a következő hét évben megvalósítani tervezett fejlesztéseik programját, azaz a TOP Plusz Városfejlesztési Programtervet (TVP). E dokumentumban történik meg a TOP Plusz forráskeretének operatív tervezése, ez tartalmazza a városi projektek kereteit és az ezekhez kapcsolódó indikátorvállalásokat.

A fejlesztés célja e két stratégiai dokumentum elkészítése, melyekkel a város jogosulttá válik a stratégiában tervezett és a TOP Pluszhoz illeszkedő fejlesztései, beruházásai és projektjei megvalósítására a stratégiában elfogadásra kerülő forráskeretének összegéig.

A projekt későbbi megvalósulása során a Fenntartható Városfejlesztési Stratégia felülvizsgálatára kerül sor a 2022. évi népszámlálás adatainak rendelkezésre állását követően. Városi zöld menetrend alapján elkészül a városi zöld finanszírozási keretrendszer, a város energiafelhasználásának átfogó energetikai felmérése. A városüzemeltetési szolgáltatások és önkormányzati fenntartású közintézmények digitalizációjára irányuló elemzések, felmérések, digitális akcióterv kidolgozása történik meg. Valamint a város projektjeire, az akcióterületeire és az FVS pénzügyi megvalósíthatóságára vonatkozó üzleti modell, üzleti terv is elkészül. Emellett az FVS-ből levezethető célok megvalósításához szükséges egyéb, az FVS megvalósítását elősegítő dokumentumok, elemzések, tanulmányok is készülnek, mint például a Fenntartható Mobilitási Terv vagy az Integrált Települési Vízgazdálkodási Terv.

Balassagyarmat Város Fenntartható Városfejlesztési StratégiájaPDF dokumentum, új ablakban nyílik

Balassagyarmat Város TOP Plusz Városfejlesztési ProgramtervePDF dokumentum, új ablakban nyílik