M2 Vonzástérség” helyi foglalkoztatási paktum projekt – TOP-5.1.2-15-NG1-2016-00001

A projekt címe: M2 VONZÁSTÉRSÉG HELYI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM

A projekt azonosító száma: TOP-5.1.2-15-NG1-2016-00001

A projekt kedvezményezettje: Balassagyarmat Város Önkormányzata

A szerződött támogatás összege: 70 007 063 Ft

A támogatás mértéke: 100 %

A projekt befejezési dátuma: 2022.12.31.

A helyi paktum Nógrád Megye nyugati részében található két járást, a Balassagyarmati és a Rétsági Járást fedi le területileg. Nógrád megye ezen térségét az Országos Területfejlesztési Koncepció geopolitikai tekintetben Budapest vonzáskörzetéhez tartozónak definiálja, emiatt kapta a paktum az „M2 vonzástérség” elnevezést. Gazdasági-társadalmi helyzetüket tekintve ezek a járások számítanak a megye legfejlettebb területének.

A paktum operatív működtetését a Balassagyarmat Város Önkormányzata által létrehozott térségi paktumiroda látta el 3 fővel. Ugyanitt történt a foglalkoztatási stratégia és az akcióterv elkészítése, a térségi szintű marketing tevékenységek, rendezvények, akciók megvalósítása. A Rétsági Járás esetén a koordináló település Nézsa.

A szakmai főtevékenységeket a Nógrád Megyei Kormányhivatal végezte el teljes egészében: a célcsoport támogatását, képzését és a munkaerőpiaci szolgáltatásokat.

A paktum az alulról jövő kezdeményezéseket karolta fel, kiemelt figyelemmel a helyi mikro-, kis- és középvállalkozások támogatására, a helyi gazdaságfejlesztési kezdeményezésekre. A marketing tevékenységek között olyan kampány is szerepelt, amely a teljes térséget népszerűsíti a fejlesztési helyszínt kereső vállalkozások számára, kiemelt tekintettel a TOP keretében megvalósuló iparterület fejlesztésekre.

A projekt fő célja volt elősegíteni a munkahelyteremtést, illetve kiegészítő tevékenységei útján hozzájárulni a gazdasági növekedéshez.


SajtóközleményPDF dokumentum, új ablakban nyílik

Sajtóközlemény Foglalkoztatási Fórum 2019.03.27.PDF dokumentum, új ablakban nyílik

Sajtóközlemény ALÁÍRTÁK AZ „M2 VONZÁSTÉRSÉG” HELYI FOGLALKOZTATÁSI PAKTUMOT LÉTREHOZÓ MEGÁLLAPODÁSTPDF dokumentum, új ablakban nyílik

„M2 VONZÁSTÉRSÉG” FILMEK

A TOP 5.1.2-15-NG1-2016-00001 azonosítószámú, „M2 Vonzástérség” Helyi foglalkoztatási paktum című projekt keretében Nógrád megye balassagyarmati és rétsági járásainak befektetés- ösztönzési marketing eszközeinek fejlesztéséhez kapcsolódóan két imázs film és több spot is elkészült.

  1. Imázs film Balassagyarmat

A filmben interjút ad Balassagyarmat város polgármestere Csach Gábor, a Green- Goes Kft. tulajdonosa és ügyvezetője Szántó Csaba, az Aztapasta Étterem tulajdonosa Szombati Ádám, valamint a Balassa Mőbel Bútoripari Kft. ügyvezetője Jancsó László. A piaci szereplők bemutatják cégüket, s a polgármesterrel egyetemben arról számolnak be, hogy miért jó a városban vállalkozónak lenni.

  • Balassagyarmat polgármestere spot

Csach Gábor Balassagyarmat polgármestere a balassagyarmati, a szügyi, valamint a rétsági ipari parkok vállalkozásairól beszél, valamint arról, hogy miért jelenthet vonzó környezetet ezen térségek a betelepülni szándékozó vállalatok részére.

  • Aztapasta Gyorsétterem spot

Szombati Ádám az Aztapasta Gyorsétterem tulajdonosa arról nyilatkozik, hogy miért jó Balassagyarmaton vállalkozni? Ádám igazi vendéglátós, munkájára áthat a szakma szeretete, amely a kisfilmben is tapasztalható.

  • Balassa Mőbel spot

A Balassa Mőbel Bútoripari Kft. 1975 óta van jelen a piacon. Egyedi kialakítású előszoba-, konyha-, és irodabútorokat gyártanak. A cég nevében Jancsó László ügyvezető nyilatkozik.

  • Exasol Kutató- Fejlesztő Kft.- Bemutatkozó film

Puskás Zsolt ügyvezető, tulajdonos igazán XXI. századi innovatív tevékenységeket valósít meg kollégáival a rétsági ipari parkban. A lézeres mikro-, a nagyipari lézervágói megmunkálás mellett, szoftveres, valamint inkubációs tevékenységet is folytatnak. A barnamezős beruházás rekultivációját követően folyamatosan fejlődik a cég. A cél az, hogy 20-25 főre bővüljön a Kft. és minél több induló vállalkozásnak tudjanak segítő kezet nyújtani. 

  • Exasol Kft.- Hegesztőlézer

Rövid ismertető a hegesztőlézerek fontosságáról, működési elvükről, a technológia bemutatása

  • Exasol Kft.- Inkubáció

Ki a célcsoport az inkubációs tevékenység kapcsán?

Miért jelent ez előnyt egy kezdő vállalkozás számára?

  • Exasol Kft. -Miért jó Nógrádban

Miért telepedik le Nógrád megyében egy eredetileg budapesti székhelyű cég?

Milyen hozadéka volt a letelepedésnek?

  • Exasol Kft. -Miért jó Nógádban_2

Miért előnyös egy innovatív céget pont Nógrd megyébe hozni?

  1. Green- Goes Kft.

Szántó Csaba a Green- Goes Kft. ügyvezetője, tulajdonosa. Fő tevékenységük az út, autópálya építés, egyéb építőipari, generálkivitelezési munkák. Nyilatkozik Balassagyarmat városáról, mint élhető településről, valamint arról is, hogy milyen előnyökkel jár, ha valaki itt vállalkozik.